Łosoś wędrowny dziki poławiany jest w niewielkich ilościach z północnego Atlantyku – nasze wyselekcjonowane okazy pochodzą z subarktycznych akwenów Kanady i Islandii. Dziko żyjący łosoś charakteryzuje się bogatszym, bardziej wyrazistym smakiem niż jego hodowlani krewni.
Oprócz walorów smakowych, przewagą łososia dzikiego nad hodowlanym jest również niższa kaloryczność i wyższa zawartość białka – dzięki czemu jest bardziej wartościowym elementem zbilansowanej diety. Łosoś jest świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu oraz witamin D i B12. Substancje te wywierają dobroczynny wpływ na wydolność układu krążenia, prawidłowe działanie tarczycy, jak również sprawne funkcjonowanie mózgu.
Nasz łosoś wędzony jest z dodatkiem miodu według unikalnej receptury, przez 5 dni w 15-stopniowym dymie – dzięki czemu ma on niepowtarzalny smak i aromat.
Wędzonego łososia najczęściej podaje się na zimno w plastrach. Można serwować go na różnego rodzaju pieczywie bądź tortilli albo w sałatkach. Świetnie komponuje się z serami, m.in. śmietankowymi i pleśniowymi, pasuje do niego też np. cukinia czy awokado. Wędzonego łososia często skrapia się cytryną i dekoruje pietruszką lub koperkiem.
Anka –
Świetny produkt!
Jan Kowalski –
Z zadowoleniem przyjąłem rozszerzenie oferty o rybę wędzoną. W przeciwieństwie do ryb świeżych można go przechowywać w lodówce nawet kilka dni! I wcale nie traci na jakości i świeżości!
Filip Maxi Kazz –
Smak super. Równie dobry jak świeży, ale wzbogacony o lekką słoność, nuty słodyczy od miodu i dymne posmaki. Jak najlepsza szynka, jaką jadłem w życiu!