Pomidorowo-oliwkowe ragout z miętusa

Masz ochotę na miętusa królewskiego, ale nie masz pomysłu, jak przyrządzić z niego ciekawe danie? Zdecyduj się na gulasz lub potrawkę! Miętus to idealna podstawa dań tego typu. Jego białe mięso jest na tyle zwarte, by wytrzymać dłuższą obróbkę cieplną bez uszczerbku dla wartości smakowych i odżywczych. Ponadto, łagodny smak miętusa doskonale współbrzmi z niemal wszystkimi innymi, sprawiając, że potrawki na bazie tej ryby urzekają doskonałą harmonią aromatów.

Czy jednak przygotowanie nie zabierze za dużo czasu? Pomidorowo-oliwkowe ragout z miętusa to rozwiązanie dla wszystkich, którzy mają ochotę na potrawkę rybną, ale nie mogą sobie pozwolić na spędzenie kilku godzin w kuchni. Prezentowane danie można przygotować zaledwie w 20 minut. Niewielka ilość składników sprawia, że pomidorowo-oliwkowe ragout z miętusa to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Ta wyśmienita (i pięknie prezentująca się na talerzu) potrawa będzie też świetną opcją na kolację dla gości.

Smacznego!

zegar

20 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 1 filet z miętusa królewskiego o wadze 400 g
  • 300g ryżu basmati
  • 6 łyżek stołowych tapenady z zielonych oliwek
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina
  • 350g pomidorków cherry
  • ½ pęczka świeżej bazylii

Przygotowanie

  • Umyj miętusa pod bieżącą wodą i osusz filet papierowymi ręcznikami. Podziel rybę na cztery równe kawałki.
  • Rozgrzej dużą, płaską patelnię na mocnym ogniu. Wsyp na nią ryż, natychmiast dodaj dwie łyżki stołowe tapenady z oliwek, przez chwilę mieszaj energicznie zawartość patelni drewnianą łopatką kuchenną. Następnie wlej ok. 600 ml wody. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw ją na ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć.
  • W tym czasie pokrój pomidorki cherry na połówki. Wymieszaj je w dużej misce z octem winnym i oliwą z oliwek. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz bazylią z porozrywanego wcześniej na pojedyncze listki pęczka. Zachowaj kilka listków bazylii na potrzeby końcowej dekoracji dania.
  • Po tym, gdy woda zacznie już wrzeć, zdejmij pokrywkę z patelni i wyłóż na nią kawałki ryby. Za pomocą łopatki kuchennej wciśnij je w ryż. Na wierzchu potrawki rozłóż przyprawione pomidorki cherry z misy. Duś ragout pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu, po czym zestaw z niego patelnię i pozwól całości dochodzić jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Po wchłonięciu całej wody przez potrawkę zdejmij pokrywkę z patelni.
  • Nałóż łyżką resztę tapenady na wierzch ragout. Udekoruj potrawę pozostawionymi w tym celu wcześniej listkami bazylii. Przełóż danie na naczynia, na których będzie serwowane.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz