Dorsz skrei żyjący dziko w arktycznych głębinach po osiągnięciu dojrzałego wieku udaje się w długą – sięgającą nawet tysiąca kilometrów – wędrówkę do tarlisk na północ od Norwegii. Tam pozyskiwany jest od stycznia do kwietnia z zachowaniem zasad zrównoważonego połowu.
Surowy dorsz arktyczny ma półprzezroczystą barwę, po obróbce termicznej staje się śnieżnobiały. Dzięki swojej urozmaiconej diecie i dalekim wędrówkom konsystencja jego mięsa jest jędrna i sprężysta, a smak – ujmująco pełny i łagodny.
Dziki dorsz skrei charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Jego mięso jest niskokaloryczne, cechuje się wysoką zawartością białka i kwasów tłuszczowych omega-3, jak również potasu, selenu, sodu, jodu oraz witamin z grupy B.
Relatywnie niska zawartość tłuszczu sprawia, że dorsza arktycznego szybko się przyrządza. Można go z równym powodzeniem smażyć, grillować i piec. Ze względu na subtelny, niemal neutralny smak, doskonale komponuje się z ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, estragonem.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.