Klasyczne scampi – krewetki duszone z czosnkiem w białym winie

Jeśli szukasz pomysłu na szybki w przygotowaniu posiłek z owocami morza w roli głównej, wypróbuj klasyczne scampi:

  • to włoskie danie jest jednym z najłatwiejszych sposobów przyrządzenia krewetek,
  • przygotowanie nawet dużej porcji tej potrawy zajmuje zaledwie kwadrans,
  • zazwyczaj bardzo smakuje ono dzieciom (wino można zastąpić bulionem); wielu kucharzy poleca je jako świetny sposób na wprowadzenie owoców morza do diety najmłodszych.

Co ciekawe, do przyrządzania scampi pierwotnie wykorzystywano langusty a nie krewetki. „Scampi” to po włosku langusta. Kiedy jednak przepis odkryli amerykańscy kucharze, stwierdzili oni, że duszenie z czosnkiem w białym winie, soku cytrynowym i maśle bardziej pasuje do krewetek niż do langust. Zmieniając podstawę dania, pozostawili jednak jego nazwę.

Klasyczne scampi najlepiej podawać z ulubioną pastą lub chrupkim pieczywem dobrej jakości; doskonale sprawdzą się też grzanki.

zegar

15 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 1kg krewetek
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina (pinot grigio, sauvignon blanc lub chardonnay)
  • ¾ łyżeczki do herbaty soli kuchennej
  • ⅛ łyżeczki do herbaty sproszkowanej czerwonej papryki
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Przygotowanie

  • Krewetki dokładnie umyj (jeśli wykorzystujesz tygrysie - obierz je z pancerzy).
  • W celu przygotowania sosu, obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Na dużej patelni na małym ogniu rozpuść masło. Do roztopionego masła dodaj oliwę. Zamieszaj łyżką i doprowadź mieszaninę tłuszczy do wrzenia. Wyłóż na patelnię czosnek i podsmaż do miękkości (ok. 1 min), uważając, aby ani go nie przypalić, ani nie zrumienić.
  • Dodaj na patelnię wytrawne białe wino. Zamieszaj całość energicznie łyżką. Jeśli nie chcesz lub nie możesz z jakichkolwiek względów spożywać alkoholu (większość etanolu powinna odparować w czasie gotowania, jednak nie da się wykluczyć, że w potrawie nie pozostaną jego śladowe ilości), zastąp białe wino bulionem, zachowując te same proporcje (tj. dodając do sosu ½ szklanki bulionu).
  • Dodaj sól i sproszkowaną czerwoną paprykę. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem (według własnych upodobań smakowych). Ponownie zamieszaj i doprowadź sos do wrzenia. Od tego momentu gotuj sos na małym ogniu do odparowania połowy wina (ok. 2 min).
  • Do zredukowanego sosu dodaj krewetki. Duś je do chwili, gdy zmienią kolor na różowy i przybiorą kształt litery "C". W zależności od wielkości skorupiaków powinno to zająć od 2 do 4 minut. Uważaj, aby nie rozgotować krewetek.
  • Zdejmij patelnię ze scampi z ognia. Wlej do potrawy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zamieszaj. Następnie posyp wszystko z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz