Jak zdrowa dieta wpływa na nasze ciało i umysł?
W pierwszym artykule pokrótce scharakteryzowaliśmy, czym właściwie jest zdrowe odżywianie oraz jak sprawić, by nasza dieta sprzyjała zachowaniu dobrostanu fizycznego i psychicznego. Wysiłek, jaki trzeba ponieść, aby odżywiać się lepiej, wcale nie musi być ogromny – podstawą zmian na lepsze może być stosowanie się do 5 zasad zdrowego żywienia.
Zanim jednak wdrożymy w życie reguły zdrowej diety, warto zadać sobie pytanie: dlaczego właściwie powinniśmy odpowiednio się odżywiać? Jakie korzyści daje zbilansowana i urozmaicona dieta?
Jesteś tym, co jesz
Bez codziennego dostarczania organizmowi odpowiedniej porcji energii w postaci jedzenia nie bylibyśmy w stanie w ogóle funkcjonować. Zawarte w każdym posiłku składniki odżywcze (białka, tłuszcze i cukry, makro- i mikroelementy, witaminy) są także surowcami, z których nasze ciało może tworzyć i odbudowywać swoje komórki.
Jeśli odżywiamy się w sposób zdrowy i zbilansowany, zapewniamy więc swojemu ciału odpowiednią ilość energii i najwyższej jakości surowce. Pozwala mu to pracować na najwyższych obrotach i nigdy nas nie zawodzić. Ponadto, silny i wytrzymały organizm jest jednym z podstawowych warunków zdrowia psychicznego i sprawności intelektualnej.
Aby lepiej zobrazować korzyści płynące ze zrównoważonej i pełnowartościowej diety, zachęcamy do zapoznania się z ich poniższą listą.
10 najważniejszych korzyści zdrowego odżywiania
1. Chroni przed wieloma chorobami
Pierwszą konsekwencją nieodpowiedniej diety, jaka przychodzi do głowy większości z nas, jest otyłość. Choć często lekceważona, otyłość jest w istocie groźną chorobą, znacznie zwiększającą ryzyko pojawienia się dolegliwości układu sercowo-naczyniowego i szeregu innych schorzeń. Najlepszym sposobem jej uniknięcia – oprócz rzecz jasna dbania o aktywność fizyczną – jest spożywanie tylko tylu kalorii, ile wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Odpowiednie odżywianie może też zapobiec szeregowi innych chorób, takich jak:
- cukrzyca i inne schorzenia metaboliczne,
- choroby wątroby,
- dolegliwości układu trawiennego.
2. Zwiększa odporność organizmu
Dobrze odżywiony organizm ma energię oraz zasoby do utrzymywania silnego i sprawnego systemu immunologicznego. Potrafi on dzięki temu lepiej zwalczać nieustannie atakujące nas bakterie i wirusy, co pozwala uniknąć wielu infekcji lub szybciej je pokonać. Warto w tym miejscu wspomnieć, że pozytywny wpływ na układ odpornościowy wywierają m.in. warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. szpinak i brukselka, cytrusy i kiwi) oraz beta-karoten (np. marchewka i jarmuż, śliwki i melony).
3. Ma znaczący wpływ na stan naszych kości
Dotyczy to zwłaszcza kobiet, które w dojrzałym wieku bardziej narażone są na osteoporozę. Spożywając dużą ilość produktów bogatych w wapń (przykładowo nabiału, ryb i owoców morza, mięsa, roślin strączkowych) można znacząco opóźnić rozwój tej choroby i zatrzymać demineralizację kości.
4. Wywiera pozytywny wpływ na florę jelitową
Dieta bogata w przetwory mleczne oraz kiszonki pozytywnie wpływa na skład flory jelitowej. Jak ważne są dla nas bakterie bytujące w naszych jelitach, dopiero się dowiadujemy. Poza wspomaganiem trawienia pokarmu i przyswajania z niego składników odżywczych, badania naukowe potwierdziły ich pozytywny wpływ na odporność (bytujące w naszym układzie pokarmowym mikroorganizmy potrafią zwalczać chorobotwórcze patogeny i hamować rozwój stanów zapalnych), jak również ich zdolność dobroczynnego oddziaływania na nasz nastrój i zapobiegania depresji.
5. Poprawia aparycję
To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasz wygląd. Zdrowo się odżywiając nie tylko zapewniamy sobie atrakcyjną sylwetkę, ale także poprawiamy stan naszej cery, włosów i paznokci. Odpowiednio dobrana dieta może także spowolnić proces starzenia się skóry.
6. Pozytywnie wpływa na samopoczucie
Większość osób zmieniających swoją dietę na zdrowszą stwierdza niemal natychmiastową poprawę ogólnego nastroju i samopoczucia. Układ pokarmowy nie bez powodu nazywany jest „drugim mózgiem”. Systemy trawienny i nerwowy są ze sobą blisko powiązane – to dlatego często już samo zjedzenie pewnych produktów spożywczych (np. czekolady) wywołuje u nas szybką poprawę humoru.
Jakie pokarmy mają najbardziej pozytywny wpływ na nasz nastrój?
- wspomniana ciemna czekolada,
- kawa,
- jagody,
- produkty zawierające białko wysokiej jakości (np. jaja, nabiał, ryby i owoce morza, mięso),
- żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy omega-3 (np. orzechy, tłuste ryby morskie).
7. Usprawnia umysł
Dostarczając naszemu mózgowi odpowiednią ilość energii i potrzebnych mu składników odżywczych (takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których najlepszymi źródłami są oleje roślinne, ryby i owoce morza oraz orzechy) możemy zwiększyć nasze umiejętności logicznego myślenia, kojarzenia i zapamiętywania – jest to potwierdzone naukowo.
8. Pomaga w walce ze stresem
Długotrwały stres powoduje wyraźny spadek poziomu serotoniny – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, odpowiadającego m.in. za utrzymanie pozytywnego nastroju i energii do walki z przeciwnościami.
Jak pomóc naszemu organizmowi w przywróceniu prawidłowego poziomu serotoniny? Jednym z najskuteczniejszych sposobów będzie dostarczenie mu podstawowego budulca tego neurohormonu – aminokwasu o nazwie tryptofan. Jego źródłem są pełnowartościowe białka, które możesz znaleźć w nabiale, rybach i mięsie.
Pomocny w walce ze stresem będzie również magnez. Jednymi z jego najlepszych źródeł są czekolada, orzechy, gruboziarniste kasze oraz ryby i owoce morza.
9. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu
Okres ciąży i połogu to czas, kiedy trzeba szczególnie zadbać o pełnowartościową dietę. Powinna ona uwzględniać przede wszystkim wysokiej jakości produkty białkowe (nasiona roślin strączkowych, ryby i mięso), tłuszcze nienasycone i cukry złożone; ważne są także składniki mineralne (m.in. żelazo, jod, magnez, wapń, cynk) oraz witaminy: A, D, C, E i z grupy B, w tym kwas foliowy.
10. Zwiększa efekt treningów
To nie przypadek, że wielu sportowców korzysta z usług dietetyka. Odpowiednie odżywianie jest kluczowym elementem treningu, zarówno profesjonalnego, jak i amatorskiego. Dieta musi oczywiście uwzględniać warunki fizyczne sportowca oraz uprawianą dyscyplinę. Przykładowo, sporty siłowe wymagają spożywania znacznych ilości łatwo przyswajalnego białka (m.in. drobiu, ryb i owoców morza, jajek) – będącego najważniejszym budulcem mięśni. Z kolei biegaczom długodystansowym zaleca się przyjmowanie znacznych ilości cukrów złożonych i prostych (w postaci np. makaronów, pieczywa, owsianek, owoców), które szybko dostarczają niezbędnej przy długotrwałym wysiłku energii.