Nasz czarny dorsz pozyskiwany jest z głębin Pacyfiku w pobliżu Alaski. Jego białe mięso posiada wyraźne płaty oraz jędrną konsystencję. Według wielu znawców czarny dorsz to ryba jedyna w swoim rodzaju – wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że jego smak jest bogaty i ujmująco delikatny.
Black cod zawiera znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza omega-3), stanowi także cenne źródło witamin z grupy B, które wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto, mięso dorsza czarnego charakteryzuje się wysoką zawartością jodu regulującego prawidłowe działanie tarczycy.
Bogaty smak black cod doskonale komponuje się ze słonymi i kwaśnymi sosami, jednym z popularniejszych jest imbirowo-sojowy. W Japonii ceniona jest marynata na bazie sake, którą stosuje się przed grillowaniem. Black cod świetnie nadaje się na grilla, gdyż jego mięso pięknie się zarumienia oraz pozostaje wilgotne i delikatne. Z równym powodzeniem można go piec, gotować, dusić i wędzić.
Natalia NN –
Super sprawa ten dorsz! W sklepach dorsz jest dostępny zdecydowanie częściej w formie filetów, trudno gdzieś znaleźć tuszki. A w Sekretach Oceanu są! 😉 Pyszne, rozpływające się w ustach mięsko i do tego jedna tusza może „robić” za obiad dla całej mojej 3osobowej rodzinki!