Naturalnym środowiskiem życia karity są chłodne rejony Pacyfiku na południe od Australii i Nowej Zelandii. Ceniona jest za soczystość oraz bogaty, lekko słodkawy smak. Świeże mięso jest półprzeźroczyste i błyszczące, należy unikać filetów o lepkim, papkowatym wyglądzie. Różowawy kolor mięsa po ugotowaniu jaśnieje.
Kingfish jest prawdziwym superfood – rybą z jednej strony niezwykle bogatą w białko, z drugiej zawierającą umiarkowaną ilość tłuszczu przy wysokim stężeniu kwasów omega-3. Te ostatnie posiadają szereg dobroczynnych właściwości, od działania przeciwzapalnego po ograniczanie ryzyka chorób układu krążenia. Ponadto, karita jest bogata w witaminy z grupy B oraz selen, które wspierają m.in. prawidłowy metabolizm.
Można ją przyrządzać na różnorakie sposoby – od japońskiego sashimi i sushi, przez dania kuchni tajskiej, po gotowanie na parze, pieczenie, smażenie oraz grillowanie. Ważne, aby ryby nie przegotować – staje się wtedy sucha. Dla zachowania soczystości, warto zastosować na przykład marynatę na bazie cytryny albo czosnku.
Ela Blaszyk –
Widzę, że w waszej ofercie pojawiła się jakaś nowa rybka… Myślę sobie, co to za cudo ta karita? Trzeba wziąć i spróbować! Zamówiłam i polecam – smak przypomina mi trochę makrele, ale jest bardziej wyrazisty. Rybka dobrze się smaży i pasuje do ziemniaków!
Maria Kurtczynska –
Wasza karita jest równie dobra, co inne rzeczy z Waszej oferty. To dla wszystkich Waszych klientów powinna być wystarczająca rekomendacja! Mój filet przyszedł o czasie, równie piękny jak na zdjęciu i, co najważniejsze, świeży – w czasie smażenia nie wypuścił ani kropli wody!
Milosnik ryb –
Jestem miłośnikiem ryb – to widać już po loginie ;). Myślę jednak, że ta karita zasmakuje również tym, którzy za rybami nie przepadają! Filet był duży, soczysty i pyszny. Świeżość było widać na patelni – ryba nje rozpadała się i nie puszczała wody.
Polecam Sekrety Oceanu każdemu, kto poszukuje ryb i owoców morza w wysokiej jakości a jednocześnie w atrakcyjnej cenie!!