Nasz naturalny kawior pochodzi od łososia keta dziko żyjącego w północnym Pacyfiku i Oceanie Arktycznym. Jego pomarańczowo-bursztynowe ziarna charakteryzują się delikatnym, lekko słonym smakiem i przyjemnym morskim aromatem.
Kawior keta jest wysokobiałkowy i bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza omega-3). Zawiera także wiele antyoksydantów, takich jak witaminy A i E oraz cynk, jak również szereg innych witamin i składników mineralnych – m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, magnez, jod, potas, żelazo, wapń i fosfor.
Kawior najlepiej podawać schłodzony. Świetnie komponuje się z wysokiej jakości pieczywem, można go serwować również na jajkach czy naleśnikach. Idealnym dodatkiem do kawioru jest wytrawne białe wino albo szampan.
Robert Gorski –
Zamówiłem dzisiaj dużą partię Waszej „kety” na piątkową domówkę. Pomysł świetny – nie musiałem nic przygotowywać, wystarczyło podać na stół schłodzony kawior, szampan i cienko pokrajaną bagietkę. I wyśmienita wyżerka dla wszystkich znajomych gotowa!