Nasz lucjan czerwony żyje w naturalnym środowisku – tropikalnych wodach Oceanu Indyjskiego. Surowe mięso ma odcień od jasno- do ciemnoróżowego, po obróbce termicznej staje się znacznie jaśniejsze. Jego smak jest łagodny a jednocześnie tak wyrazisty i unikalny, że wiele innych ryb „podszywa” się pod red snappera. Mięso lucjana czerwoego jest chude i wilgotne.
Ryba ta jest doskonałym składnikiem diety – z uwagi na małą kaloryczność (ok. 100kcal na 100g), wysoką zawartość białka (ponad 20%) i niską tłuszczu (1-2%). Red snapper jest bogaty w witaminę B12 i inne witaminy z grupy B oraz witaminy D, E i K. Stanowi on również cenne źródło wapnia, magnezu, potasu i fosforu.
Red snappera można przyrządzać na wiele sposobów: gotować na parze, piec, smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu, grillować. Często wykorzystywany jest do dań typu curry. Ugotowanego lub usmażonego lucjana czerwonego warto skropić odrobiną soku z cytryny i udekorować pietruszką albo kolendrą.
Piotrek Kotek Kotecki –
Świetny snapper! Wszystkim, którzy się zastanawiają nad zamówieniem tej ryby, polecam serdecznie. Nie wiecie, jak jeść? Wypróbujcie filety zamarynowane w soku z limonki, z trawą cytrynową, solą i białym pieprzem. Potem wystarczy kilka minut smażenia i rybka gotowa! Przepis podpatrzony w barze na tajskich wakacjach. Spróbujcie, a podziękujecie potem 😉👌.
Xymena –
Ryba o specyficznym smaku, jak dla mnie bardzo dobra, ale trudno porównać ją z dorszem, łososiem czy innymi popularnymi gatunkami. Każdy musi spróbować jej sam, żeby zdecydować, czy to coś dla niego. Na początek warto ugotować filet na parze z niewielką ilością dodatków, żeby poznać sam smak tej ryby. A potem eksperymentować, żeby poznać swój ulubiony sposób na lucjanka. 😉
Boleslaw Zebron –
Filet po zamówieniu taki, jak na zdjęciu – duży, okazały, czerwonoróżowy. Wygodna dostawa pod drzwi. Polecam, będziemy z rodziną wracać!