Lucjan czerwony/red snapper (filet ok. 200g)

Opinie: 3

49,00  waga ~ 200g

  • Poławiany z tropikalnych wód Oceanu Indyjskiego
  • Ujmująco łagodny a jednocześnie wyrazisty w smaku
  • Niskokaloryczny, bogaty w białko i witaminy
  • Można go przyrządzać na wiele sposobów

9 in stock

Wybierz ilość:

Najniższa cena - ostatnie 30 dni - przed obniżką: 49,00 

Nasz lucjan czerwony żyje w naturalnym środowisku – tropikalnych wodach Oceanu Indyjskiego. Surowe mięso ma odcień od jasno- do ciemnoróżowego, po obróbce termicznej staje się znacznie jaśniejsze. Jego smak jest łagodny a jednocześnie tak wyrazisty i unikalny, że wiele innych ryb „podszywa” się pod red snappera. Mięso lucjana czerwoego jest chude i wilgotne.

Ryba ta jest doskonałym składnikiem diety – z uwagi na małą kaloryczność (ok. 100kcal na 100g), wysoką zawartość białka (ponad 20%) i niską tłuszczu (1-2%). Red snapper jest bogaty w witaminę B12 i inne witaminy z grupy B oraz witaminy D, E i K. Stanowi on również cenne źródło wapnia, magnezu, potasu i fosforu.

Red snappera można przyrządzać na wiele sposobów: gotować na parze, piec, smażyć w niewielkiej ilości tłuszczu, grillować. Często wykorzystywany jest do dań typu curry. Ugotowanego lub usmażonego lucjana czerwonego warto skropić odrobiną soku z cytryny i udekorować pietruszką albo kolendrą.

Category:

3 reviews for Lucjan czerwony/red snapper (filet ok. 200g)

  1. Avatar for Sekrety Oceanu
    Polski

    Piotrek Kotek Kotecki

    Świetny snapper! Wszystkim, którzy się zastanawiają nad zamówieniem tej ryby, polecam serdecznie. Nie wiecie, jak jeść? Wypróbujcie filety zamarynowane w soku z limonki, z trawą cytrynową, solą i białym pieprzem. Potem wystarczy kilka minut smażenia i rybka gotowa! Przepis podpatrzony w barze na tajskich wakacjach. Spróbujcie, a podziękujecie potem 😉👌.

  2. Avatar for Sekrety Oceanu
    Polski

    Xymena

    Ryba o specyficznym smaku, jak dla mnie bardzo dobra, ale trudno porównać ją z dorszem, łososiem czy innymi popularnymi gatunkami. Każdy musi spróbować jej sam, żeby zdecydować, czy to coś dla niego. Na początek warto ugotować filet na parze z niewielką ilością dodatków, żeby poznać sam smak tej ryby. A potem eksperymentować, żeby poznać swój ulubiony sposób na lucjanka. 😉

  3. Avatar for Sekrety Oceanu
    Polski

    Boleslaw Zebron

    Filet po zamówieniu taki, jak na zdjęciu – duży, okazały, czerwonoróżowy. Wygodna dostawa pod drzwi. Polecam, będziemy z rodziną wracać!

Show only reviews in Polski (3)

Add a review