Naturalnym środowiskiem życia naszego miętusa królewskiego są ciepłe rejony Atlantyku, wzdłuż zachodniego i południowego wybrzeża Afryki. Surowe mięso jest kremowobiałe, czasem z żółtawym odcieniem; po obróbce termicznej staje się białe. Smak miętusa jest łagodny i lekko słodkawy. Filety charakteryzują się wyraźnymi płatami, konsystencja mięsa jest zwarta, ale delikatna.
Miętus królewski jest idealnym składnikiem diety – jego mięso jest niskokaloryczne (100g ma tylko 70 kcal) i cechuje się niską zawartością tłuszczu. Równocześnie jest ono bogate w białko oraz witaminy i składniki mineralne, m.in. witaminę B12 i fosfor.
Ryba ta doskonale nadaje się do zup i potrawek ze względu na swoją zwartą konsystencję. Przykładowo, miętus jest głównym składnikiem pikantnych afrykańskich i południowoamerykańskich zup rybnych. Świetnie poddaje się natomiast praktycznie każdej metodzie przyrządzania, tylko trwa ono nieco dłużej niż dla innych białych ryb.
Luiza Anna Glowik –
Jestem wiernym klientem Sekretów Oceanu od samego początku działania sklepu. Cieszę się, że poszerzacie swoją ofertę! Miętus jest pyszny, zgodnie z Waszą sugestią ugotowałam na nim zupę. Pychota, wszystkim smakowało!
Andrzej Rymanowski –
Skusił mnie ten miętus, bo to ryba, którą nie tak łatwo znaleźć w polskich sklepach – przynajmniej ja tak często tej ryby nie widzę. Polecam każdemu – smaczny, łatwo się przyrządza, wystarczy przysmażyć na patelni, dorzucić frytki i obiad gotowy!
Iwona Laskowska –
Rybka bardzo dobra, każdy, kto lubi dorsza, polubi i ją – smak bardzo podobny, z tym, że miętus delikatniejszy i ma nuty słodyczy w sobie.
Pawel z Ochoty –
Białe, delikatne, rozpływają się w ustach – filety takie, jak miętus być powinien!
Kryska1999 –
Lubię miętusa i każdemu polecam tę rybkę, bo jest bardzo uniwersalna i łatwa w przygotowaniu. Są dobre przepisy na miętusa gotowanego, duszonego, pieczonego i smażonego. Jeśli nie miałeś/miałaś jeszcze okazji zjeść miętusa, to zamów te filety z Sekretów Oceanu! Dla mnie najlepsze, a kupowałam tę rybę w wielu miejscach.