Naturalnym środowiskiem życia naszego miętusa królewskiego są ciepłe rejony Atlantyku, wzdłuż zachodniego i południowego wybrzeża Afryki. Surowe mięso jest kremowobiałe, czasem z żółtawym odcieniem; po obróbce termicznej staje się białe. Smak miętusa jest łagodny i lekko słodkawy. Filety charakteryzują się wyraźnymi płatami, konsystencja mięsa jest zwarta, ale delikatna.
Miętus królewski jest idealnym składnikiem diety – jego mięso jest niskokaloryczne (100g ma tylko 70 kcal) i cechuje się niską zawartością tłuszczu. Równocześnie jest ono bogate w białko oraz witaminy i składniki mineralne, m.in. witaminę B12 i fosfor.
Ryba ta doskonale nadaje się do zup i potrawek ze względu na swoją zwartą konsystencję. Przykładowo, miętus jest głównym składnikiem pikantnych afrykańskich i południowoamerykańskich zup rybnych. Świetnie poddaje się natomiast praktycznie każdej metodzie przyrządzania, tylko trwa ono nieco dłużej niż dla innych białych ryb.
Luiza Anna Glowik –
Jestem wiernym klientem Sekretów Oceanu od samego początku działania sklepu. Cieszę się, że poszerzacie swoją ofertę! Miętus jest pyszny, zgodnie z Waszą sugestią ugotowałam na nim zupę. Pychota, wszystkim smakowało!