Okoń morski (patroszony, 600-700g)

Opinie: 3

59,00  waga ~ 600-700g

  • Poławiany z północnych rejonów Atlantyku
  • Dziko żyjący w odróżnieniu od popularnych gatunków hodowlanych
  • Mięso o delikatnym i lekko słodkawym smaku oraz wysokiej zawartości białka i selenu
  • Najlepiej smakuje pieczony albo gotowany

2 w magazynie

Wybierz ilość:

Żyjące w naturalnym środowisku labraksy pozyskiwane są z północnego Atlantyku. Według większości znawców ich smak i aromat jest znacznie bogatszy niż gatunków hodowlanych. Surowe mięso okonia morskiego ma lekko różowawy odcień, po przyrządzeniu staje się śnieżnobiałe. Jego konsystencja jest aksamitna a smak łagodny i lekko słodkawy.

Labraksy cechują się niską kalorycznością i wysoką zawartością białka, dzięki czemu są doskonałym składnikiem diety. Ich mięso jest bogate w selen – wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego i działający przeciwnowotworowo – jak również magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B i witaminę D.

Mięso okonia morskiego jest chude, wobec czego najlepiej go gotować, piec lub smażyć w małej ilości tłuszczu. W kuchni śródziemnomorskiej labraksy również się grilluje, ale trzeba tu być czujnym, żeby zbytnio nie wysechł.

Kategoria:

3 opinie dla Okoń morski (patroszony, 600-700g)

  1. Avatar for Sekrety Oceanu

    Sushi Master

    Pyszna rybka – Sushi Master Wam o tym zaświadcza, więc to musi być prawda! 😉

  2. Avatar for Sekrety Oceanu

    Ewelina Lisowska

    Okoń morski na dzisiejszy obiad wyszedł super. Ugotowałam na parze, niebo w gębie! Jeszcze nie jadłam takiej delikatnej ryby.

  3. Avatar for Sekrety Oceanu

    Laura Konopko

    Okoń morski od Was był tak dobry, jak ten, którego pamiętam z Chorwacji. Tam się to nazywa brancin. 😀 Wasz brancin był smaczny, mięsisty, niemalże bez ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki!

Wyświetlaj wyłącznie recenzje w języku Polski (3)

Dodaj opinię