Okoń morski (patroszony, 400-450g)

39,00  waga ~ 350-400g

  • Poławiany z północnych rejonów Atlantyku
  • Dziko żyjący w odróżnieniu od popularnych gatunków hodowlanych
  • Mięso o delikatnym i lekko słodkawym smaku oraz wysokiej zawartości białka i selenu
  • Najlepiej smakuje pieczony albo gotowany

6 w magazynie

Wybierz ilość:

Żyjące w naturalnym środowisku labraksy pozyskiwane są z północnego Atlantyku. Według większości znawców ich smak i aromat jest znacznie bogatszy niż gatunków hodowlanych. Surowe mięso okonia morskiego ma lekko różowawy odcień, po przyrządzeniu staje się śnieżnobiałe. Jego konsystencja jest aksamitna a smak łagodny i lekko słodkawy.

Labraksy cechują się niską kalorycznością i wysoką zawartością białka, dzięki czemu są doskonałym składnikiem diety. Ich mięso jest bogate w selen – wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego i działający przeciwnowotworowo – jak również magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B i witaminę D.

Mięso okonia morskiego jest chude, wobec czego najlepiej go gotować, piec lub smażyć w małej ilości tłuszczu. W kuchni śródziemnomorskiej labraksy również się grilluje, ale trzeba tu być czujnym, żeby zbytnio nie wysechł.

Kategoria:

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Wyświetlaj wyłącznie recenzje w języku Polski (0)

Napisz pierwszą opinię o „Okoń morski (patroszony, 400-450g)”