Żyjące w naturalnym środowisku labraksy pozyskiwane są z północnego Atlantyku. Według większości znawców ich smak i aromat jest znacznie bogatszy niż gatunków hodowlanych. Surowe mięso okonia morskiego ma lekko różowawy odcień, po przyrządzeniu staje się śnieżnobiałe. Jego konsystencja jest aksamitna a smak łagodny i lekko słodkawy.
Labraksy cechują się niską kalorycznością i wysoką zawartością białka, dzięki czemu są doskonałym składnikiem diety. Ich mięso jest bogate w selen – wspierający funkcjonowanie układu odpornościowego i działający przeciwnowotworowo – jak również magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B i witaminę D.
Mięso okonia morskiego jest chude, wobec czego najlepiej go gotować, piec lub smażyć w małej ilości tłuszczu. W kuchni śródziemnomorskiej labraksy również się grilluje, ale trzeba tu być czujnym, żeby zbytnio nie wysechł.
Recenzje
Na razie nie ma opinii o produkcie.