Dorsz czarny pieczony w maśle czosnkowym

Dorsz atlantycki czy bałtycki są rybami dobrze nam znanymi. Jednak pacyficzny dorsz czarny charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem i mięsem o bardziej zwartej konsystencji. Jak na jego bazie przygotować danie niebanalne i pyszne?

Dorsz czarny pieczony w maśle czosnkowym pozwoli nawet najbardziej wybrednym amatorom oceanicznych specjałów cieszyć się niepowtarzalnymi doznaniami smakowymi. Co więcej, kulinarne rozkosze nie będą wymagały długich i żmudnych przygotowań. Proponowaną przez nas potrawę przygotowuje się całkiem łatwo, używając stosunkowo niewielkiej ilości składników. Uniwersalny i tradycyjny smak przygotowanego w ten sposób dorsza czyni z niego idealną propozycję na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych. Zwłaszcza jeśli obok półmiska z dorszami postawi się tacę domowych grubych frytek ziemniaczanych oraz surówkę z białej kapusty i marchewki (lub dowolną inną, opartą na kompozycji ulubionych warzyw).

zegar

80 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 2 dorsze czarne - po ok. 1kg każdy
  • 100g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duża cebula
  • Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • 1½ łyżki stołowej sezamu
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • Drobnoziarnista sól morska - do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Przygotowanie

  • Z rolki folii aluminiowej odetnij 2 kawałki na tyle duże, by móc zawinąć w nie tusze dorsza. Wymyj i osusz dorsze, a następnie umieść je mniej więcej na środku przygotowanych dla nich kawałków folii. Przypraw obie tusze solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Zawiń szczelnie przyprawione tusze i wstaw je do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie mięso powinno delikatnie skruszeć i nabrać smaku przypraw.
  • Pod koniec etapu marynowania nastaw piekarnik na 180°C. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Pokrój cebulę i pomidora w cienkie plasterki.
  • Rozpuść połowę porcji masła na patelni i podsmaż na nim sprasowany czosnek do zrumienienia. Wyjmij pakieciki z rybami z lodówki i rozwiń je. Wlej do środka tuszy rozpuszczone masło z czosnkiem. Do środka każdego dorsza włóż po 2-3 plasterki cebuli i 2-3 plastry pomidora. Podziel pozostałą połowę masła na cienkie płatki i rozłóż je równomiernie na wierzchu każdej z ryb. Masło zabezpieczy tuszki przed wysychaniem w trakcie pieczenia i nada im delikatny smak. Następnie lekko poprósz ryby sezamem i obłóż rozmarynem.
  • Ponownie zawiń dorsze w folie i włóż je do piekarnika, który powinien być w tym czasie już nagrzany. Piecz ryby przez 30 minut w 180°C.
  • Rozwiń ryby z folii aluminiowej i przełóż na podgrzane naczynia, w których będą serwowane. Uzupełnij je o ulubione dodatki.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz