Dorsz z patelni na maśle
„Są trzy sekrety francuskiej kuchni: masło, masło i masło” – mawiał Auguste Escoffier, jeden z najsławniejszych francuskich kucharzy. Dlaczego jego rodacy tak bardzo upodobali sobie akurat ten składnik? Są ku temu trzy główne powody:
- masło gwarantuje puszystość każdej potrawy, do której zostanie dodane,
- jednocześnie zapewniając jej niezwykłą kruchość,
- ale przede wszystkim – oszałamiającą głębię smaku!
Czy masło można jednak z powodzeniem wykorzystywać do przyrządzania ryb? Tak! Pokazaliśmy to już we wcześniej zamieszczonym na naszej stronie przepisie na sole meunière – filet z soli smażony w sosie na bazie masła.
Prezentowany dzisiaj dorsz z patelni na maśle to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek – pozwala wydobyć naturalną jędrność i kruchość ryby. Jednocześnie masło, wnikając w trakcie smażenia w głąb filetów, dodaje im kremowego posmaku i aksamitnej konsystencji. Natomiast bogaty bukiet przypraw, którymi oprószysz rybę przed smażeniem, doda całej potrawie odrobiny pikanterii. Dorsza z patelni na maśle można podawać z każdym dodatkiem – od pieczywa, przez ziemniaki, po ryż lub kaszę zbożową dowolnego rodzaju.
15 minut
dla 4 osób
Składniki
- 2 filety z dorsza atlantyckiego o wadze 400-500g każdy
- 6 łyżek stołowych masła (niesolonego)
- ½ łyżeczki do herbaty soli morskiej
- ¼ łyżeczki do herbaty świeżo zmielonego czarnego pieprzu (lub pieprzu cayenne)
- 1 łyżka stołowa świeżo posiekanej natki pietruszki
- ¼ łyżeczki do herbaty sproszkowanego czosnku
- ¾ łyżeczki do herbaty mielonej czerwonej papryki (lub chili)
- 4-8 plasterków cytryny do dekoracji
Przygotowanie
- W małej miseczce wymieszaj ze sobą sól, pieprz (czarny lub cayenne), natkę pietruszki, sproszkowany czosnek i mieloną paprykę (lub sproszkowane chili).
- Umyj starannie pod bieżącą wodą filety z dorsza i dokładnie osusz je ręcznikami papierowymi. Jeśli chcesz, potnij je na mniejsze kawałki. Starannie natrzyj wszystkie kawałki ryby mieszanką przypraw z obu stron.
- Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki stołowe masła. Kiedy tylko masło się rozpuści, ułóż na patelni filety. Smaż je na dużym ogniu przez 2 minuty.
- Po tym czasie zmniejsz ogień do średniego, przełóż filety na drugą stronę i z pomocą łopatki kuchennej rozprowadź na ich wierzchu pozostałą część masła. Smaż dorsza przez następne 4 minuty.
- Przełóż gotową rybę na talerze do serwowania. Polej ją sosem, powstałym podczas smażenia i udekoruj plasterkami cytryny.
Brak komentarzy.