Grillowany stek z tuńczyka w marynacie cytrusowo-sojowej

Tuńczyk to ryba, którą pokocha niemal każdy. Jej mięso jest zwarte, łagodne i daje długo utrzymujące się uczucie sytości. Tuńczyk jest niekiedy porównywany do wołowiny, jednak naszym zdaniem w hierarchii smaków i walorów prozdrowotnych plasuje się znacznie wyżej. Mięso tej oceanicznej ryby jest – w przeciwieństwie do wołowiny – miękkie, soczyste (ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3) i choć bardzo mięsiste, to jednocześnie niezbyt włókniste.

Przygodę z tuńczykiem warto zacząć od propozycji klasycznej – grillowanego steku z tuńczyka. Jest to potrawa niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, z którą poradzi sobie nawet osoba niebędąca mistrzem kuchni. Stek z tuńczyka możesz upiec na grillu wolnostojącym albo na grillu kuchennym, czy też na ruszcie grillowym w piekarniku.

Pomimo prostoty przygotowania, grillowany stek z tuńczyka umożliwia zapoznanie się z całą paletą wrażeń smakowych, jakie oferuje ta ryba. Ponadto eksperymentując z różnymi marynatami (w tym przepisie proponujemy Ci marynatę cytrusowo-sojową, dzięki której stek będzie ożywczo kwaskowaty, delikatnie pikantny i bardzo soczysty), czasem marynowania, ziołami i przyprawami, smak grillowanego steku z tuńczyka można w znacznym stopniu modyfikować i dostosować do indywidualnego gustu. Do tuńczyka według naszego przepisu wystarczy tylko dodać grillowane warzywa i pieczone ziemniaczki (nasza propozycja podania) i doskonały obiad gotowy.

zegar

60 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 4 steki z tuńczyka, po ok. 250g każdy
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy - odrobina do natłuszczenia grilla
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe siekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki do herbaty siekanego oregano
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  • Steki z tuńczyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • W dużej misce przygotuj marynatę do steków. Unikaj misek z plastiku - zwłaszcza w przypadku marynat zawierających soki cytrusowe lub octy. Zacznij od wlania do naczynia oliwy z oliwek, soku pomarańczowego i cytrynowego (najlepiej wyciśniętego z owoców tuż przed dodaniem do mieszanki) oraz sosu sojowego. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do przygotowywanej marynaty. Posiekaj pietruszkę i oregano i dodaj je do reszty składników. Na koniec wsyp do naczynia pieprz. Dobrze wymieszaj.
  • Przed włożeniem steków z tuńczyka do marynaty warto ponakłuwać je nożem lub widelcem. Dopilnuj, aby pokryła ona grubą warstwą steki z każdej strony. Przyciśnij rybę do dna naczynia tak, aby mięso było całkowicie zanurzone w marynacie. Nakryj miskę szczelnym, dopasowanym przykryciem i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czas marynowania można wydłużyć - nawet do 12 godzin.
  • Rozgrzej grill (albo piekarnik, jeśli używasz rusztu grillowego w piekarniku) do 200°C. Następnie lekko natłuść olejem rzepakowym lub słonecznikowym grill (ruszt grillowy) i ułóż na nim wyjęte z lodówki steki z tuńczyka. Grilluj steki przez co najmniej 5 do 6 minut, następnie odwróć je na drugą stronę i smaż przez następne 5-6 minut. Czas grillowania można nieco wydłużyć, jeśli wolisz bardziej wysmażone steki.
  • Zdejmij gotowego tuńczyka z grilla albo wyjmij go z piekarnika. Usuń wszelkie pozostałości marynaty.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz