Halibut z rozmarynem i cytryną pieczony w folii

Halibut z rozmarynem i cytryną pieczony w folii jest łatwy w przygotowaniu, składa się z zaledwie kilku składników i smakuje wyśmienicie. Sekretem tej potrawy jest powstający w trakcie pieczenia sos, będący połączeniem jogurtu greckiego, soku cytrynowego i rozmarynu. Otulona jego kremową pierzynką ryba będzie nie tylko wspaniale prezentować się na talerzu, ale także rozpływać się w ustach!

Dodatki do ryby można upiec równocześnie. Nam halibut z rozmarynem i cytryną najlepiej komponuje się z ziemniaczkami zapiekanymi w folii aluminiowej z masłem czosnkowym i z pieczonym kalafiorem.

Smacznego!

zegar

25 minut

sztućce

dla 2 osób

Składniki

  • 2 steki z halibuta, po ok. 150g każdy
  • 6-8 łyżek stołowych świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 grube plasterki cytryny
  • 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
  • Sól morska - do smaku

Przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 195°C.
  • W czasie gdy będzie się rozgrzewał, zajmij się przygotowaniem steków. Dokładnie umyj halibuta pod bieżącą wodą, następnie starannie osusz rybę. Możesz użyć do tego celu ręczników papierowych.
  • Z rolki folii aluminiowej odetnij kawałek na tyle duży, by swobodnie móc zawinąć w niego stek z halibuta. Następnie umieść porcję ryby mniej więcej na środku folii. Zagnij brzegi folii do góry, formując z niej zgrabną miseczkę, w której środku znajduje się stek. Brzegi formowanego pakieciku z folii aluminiowej muszą być na tyle wysokie i szczelne, aby nie wylał się z niego sos i wydzielające się w czasie pieczenia soki z halibuta. Kiedy zakończysz formowanie folii aluminiowej, powtórz całą operację dla drugiego steku.
  • Polej każdy stek z halibuta świeżo wyciśniętym sokiem cytrynowym po wierzchu. Posyp wierzch każdej ryby solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (ilość obu przypraw dobierz według swoich upodobań smakowych). Na koniec nałóż na oba steki jogurt grecki. Uformuj go w fantazyjnego kleksa i udekoruj go gałązką rozmarynu i grubym plasterkiem cytryny.
  • Zagnij brzegi obu pakiecików z folii aluminiowej tak, aby połączyły się nad stekami, zamykając je szczelnie w środku foliowego zawiniątka. Jeśli piekarnik jest już nagrzany, włóż do niego zawinięte w folię aluminiową steki.
  • Piecz halibuta przez ok. 20 minut.
  • Wyjmij steki z pieca. Rozwiń je ostrożnie z folii aluminiowej (użyj rękawic kuchennych, aby się nie poparzyć). Ułóż steki na naczyniach, na których będziesz je podawać. Dołóż wybrane wcześniej dodatki.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz