Polvo á lagareiro

Wielkimi krokami nadchodzi Wigilia. W te Święta proponujemy zaprosić do stołu gościa z daleka, bo aż z Portugalii. Polvo á lagareiro jest w tym kraju jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych, szczególnie charakterystyczną w rejonie Braganzy. Choć o pochodzenie potrawy do dziś spierają się historycy i kucharze, portugalska tradycja głosi, że jako pierwsi polvo á lagareiro piekli ludzie zajmujący się uprawą gajów oliwnych (po portugalsku określani jako lagareiros).

Danie to przygotowuje się zapiekając w dużej ilości oliwy z oliwek macki ośmiornicy z ziemniakami, czosnkiem i rapini (popularne w rejonie Morza Śródziemnego zielone warzywo o gorzkawym, przypominającym rukolę smaku; jadalne są jego liście, pąki i łodygi; inna nazwa rapini to brokuły rabe). Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem dania – smak pieczonej w niej ośmiornicy wzbogaca się o owocowe, świeże nuty.

Polvo á lagareiro jest w Portugalii spożywane w charakterze przystawki, poprzedzającej główne danie wieczerzy wigilijnej – dorsza. Podając tę potrawę, można wiernie naśladować ten portugalski zwyczaj kulinarny lub zdecydować się na serwowanie jej jako dania głównego.

Smacznego!

zegar

50 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 1kg blanszowanych macek ośmiornicy
  • 1kg małych ziemniaków
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Rapini do dekoracji (alternatywnie kolendra albo natka pietruszki)
  • 2 łyżki stolowe soli
  • Biały pieprz

Przygotowanie

  • Ułóż blanszowane macki ośmiornicy warstwami na środku dużego, żaroodpornego naczynia, pozostawiając wolną przestrzeń pomiędzy mackami a ściankami naczynia i odstaw, by ociepliły się do temperatury pokojowej.
  • Nastaw piekarnik na 165°C.
  • W czasie nagrzewania się piekarnika obierz, umyj i starannie osusz ziemniaki. Następnie ułóż ziemniaki na natłuszczonej odrobiną oliwy z oliwek blasze. Przypraw je dużą ilością soli.
  • Gdy tylko piekarnik osiągnie temperaturę 165°C, wstaw do niego ziemniaki na 35 minut.
  • Po upływie tego czasu wyjmij ziemniaki z piekarnika. Przy użyciu kuchennego pędzelka strzep z nich nadmiar soli. Za pomocą dużej łyżki lub szczypiec kuchennych przenieś kartofelki do naczynia żaroodpornego z ośmiornicą. Rozmieść je warstwami dookoła macek na pozostawionej wcześniej, wolnej przestrzeni, uważając, by ziemniaki stykały się z ośmiornicą, ale jej nie przykrywały.
  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 175°C.
  • Zanim piekarnik się nagrzeje, obierz obie główki czosnku i podziel je na ząbki. Polej ziemniaki i ośmiornicę oliwą z oliwek, starając się równomiernie rozlać ją po całej powierzchni naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch przygotowywanej potrawy ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi i przypraw białym pieprzem do smaku.
  • Piecz polvo á lagareiro przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C, aż ośmiornica nabierze pięknego, złotobrązowego rumieńca.
  • Wyjmij pięknie przyrumienioną ośmiornicę z piekarnika (pamiętaj o rękawicach kuchennych). Udekoruj danie liśćmi rapini. Liście rapini możesz zastąpić o wiele łatwiej dostępną kolendrą lub natką pietruszki.
  • Podawaj polvo á lagareiro na stół w naczyniu, w którym się piekło (warto ustawić je wtedy na specjalnej podstawce, aby nie pozostawić na stole wypalonych śladów) lub na dużym, płaskim półmisku. W tym drugim przypadku wyłóż półmisek sałatą, aby efektownie skontrastować przyrumienioną purpurę ośmiornicy z jasną zielenią liści.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz