Purpetielli affugat’
Purpetielli affugat’ – czyli „ośmiorniczki utopione w pomidorach” – to jedno z ulubionych dań neapolitańczyków. Gulasz z baby ośmiorniczekprzygotowuje się, wolno gotując głowonogi w pysznym, pomidorowym sosie. Dzięki tej metodzie przygotowywania stają się one wyjątkowo delikatne i soczyste, przejmując wszystko, co najlepsze w pomidorach. Z kolei sos, dzięki nasyceniu sokami z gotującego się w nim mięsa ośmiornic, staje się niezwykle esencjonalny i nabiera delikatnego, morskiego posmaku. Purpetielli affugat’ najlepiej smakuje w połączeniu z makaronem (dowolnego rodzaju) lub gotowanymi ziemniakami.
90 minut
dla 4 osób
Składniki
- 750g baby ośmiorniczek
- 750g dojrzałych pomidorków pelati (wypestkowanych i pozbawionych skórki) albo pomidorków z puszki (bez zalewy)
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 mała papryczka pepperoncino (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
- Drobnoziarnista sól morska do smaku
Przygotowanie
- Umyj baby ośmiorniczki pod bieżącą wodą. Następnie starannie je osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem.
- Ułóż ośmiorniczki na dnie dużego garnka. Przykryj głowonogi pomidorkami pelati. Posiekaj drobno czosnek i papryczkę pepperoncino (papryczkę tylko wtedy, gdy chcesz, aby Twój gulasz był pikantny). Wrzuć oba składniki do garnka, skrop całą zawartość po wierzchu oliwą z oliwek i dodaj soli do smaku.
- Przykryj szczelnie garnek pokrywką i postaw go na małym ogniu. Duś purpetielli affugat' przez 45 minut do godziny. Stan ugotowania głowonogów sprawdź pod koniec gotowania widelcem.
- Gotowy gulasz udekoruj posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy.