Purpetielli affugat’

Purpetielli affugat’ – czyli „ośmiorniczki utopione w pomidorach” – to jedno z ulubionych dań neapolitańczyków. Gulasz z baby ośmiorniczekprzygotowuje się, wolno gotując głowonogi w pysznym, pomidorowym sosie. Dzięki tej metodzie przygotowywania stają się one wyjątkowo delikatne i soczyste, przejmując wszystko, co najlepsze w pomidorach. Z kolei sos, dzięki nasyceniu sokami z gotującego się w nim mięsa ośmiornic, staje się niezwykle esencjonalny i nabiera delikatnego, morskiego posmaku. Purpetielli affugat’ najlepiej smakuje w połączeniu z makaronem (dowolnego rodzaju) lub gotowanymi ziemniakami.

zegar

90 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 750g baby ośmiorniczek
  • 750g dojrzałych pomidorków pelati (wypestkowanych i pozbawionych skórki) albo pomidorków z puszki (bez zalewy)
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka pepperoncino (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
  • Drobnoziarnista sól morska do smaku

Przygotowanie

  • Umyj baby ośmiorniczki pod bieżącą wodą. Następnie starannie je osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  • Ułóż ośmiorniczki na dnie dużego garnka. Przykryj głowonogi pomidorkami pelati. Posiekaj drobno czosnek i papryczkę pepperoncino (papryczkę tylko wtedy, gdy chcesz, aby Twój gulasz był pikantny). Wrzuć oba składniki do garnka, skrop całą zawartość po wierzchu oliwą z oliwek i dodaj soli do smaku.
  • Przykryj szczelnie garnek pokrywką i postaw go na małym ogniu. Duś purpetielli affugat' przez 45 minut do godziny. Stan ugotowania głowonogów sprawdź pod koniec gotowania widelcem.
  • Gotowy gulasz udekoruj posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz