Turbot jest wspaniałą, płaską flądrokształtną rybą pozyskiwaną z Morza Norweskiego. Filety są cienkie, mają lśniąco biały kolor, po obróbce termicznej pozostają jasnobiałe. Mięso jest soczyste, zwarte i ma wyraźne płaty. Jego smak jest jednocześnie wyrazisty i ujmująco delikatny.
Turbot jest niskokaloryczny – ma poniżej 100 kcal na 100g. Cechuje się wysoką zawartością witamin B3 i B12, jak również selenu, magnezu i fosforu. Dzięki temu jego spożywanie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i metabolizm oraz wzmacnia kości i zęby.
Turbota najlepiej jest gotować na parze, dusić lub smażyć na patelni; przy grillowaniu należy uważać, aby go nie wysuszyć. Ryba ta nie potrzebuje wielu przypraw – wystarczą sól, pieprz i skropienie sokiem z cytryny. Turbota można podawać m.in. z lekkimi sosami i warzywami.
Szef Kuchni –
Turbot i owoce morza super. Zamówiłem dzisiaj dla siebie, ale poważnie zastanowię się, czy nie zaopatrywać tu swojej restauracji. Jeśli przy dostawie hurtowej jesteście w stanie zapewnić taką jakość ryb i owoców morza, jak przy dostawie detalicznej, to moja restauracja może zostać Waszym klientem już od dziś!
Aniela Brzeska –
Zamówiony filet przyszedł do mnie na czas. Zapakowany bardzo dobrze – bez lodu a świeżość trzyma! Turbot po usmażeniu bardzo soczysty, mięso zwarte i sprężyste. Jakość obsługi bez zarzutu. Z czystym sumieniem polecam i tę rybę, i zakupy w tym sklepie!
Pawel –
Macie dzikie turboty – to ogromny plus. Smak tych hodowlanych jest zupełnie inny. Co natura, to natura, a naturę można znaleźć u Was!
Barbara Żytkowska (zweryfikowany) –
Turbot tani nie jest, ale zdecydowanie jest wart swojej ceny. Posoloną, popieprzoną rybkę obtoczyłam w mące krupczatce, usmazylam, podałam z cytryną. Rewelacja! Jak dla mnie tak właśnie powinna smakować ryba – delikatnie i morsko. Najlepsza ryba jaką jadłam w życiu. Polecam wszystkim spróbować.