Łosoś w cytrusach

Łosoś jest często posądzany o bycie rybą trudną w przygotowaniu. Pokutuje mit, że często wystarczy chwila nieuwagi, by zrujnować misterne przygotowania. Czy jednak naprawdę łosoś to ryba tylko dla wtajemniczonych? Poniższy przepis to pyszny dowód na tezę przeciwną.

Łosoś w cytrusach jest daniem szybkim i łatwym w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle uniwersalnym. Sprawdzi się zarówno jako szybki, zdrowy obiad, oraz jako wykwintne danie, którym olśnisz zaproszonych gości. Jego efektowny wygląd i wyrafinowany, bogaty smak nie pozwolą się im domyśleć, że przygotowania do obiadu rozpocząłeś zaledwie dwa kwadranse przed ich przyjściem.

Danie polecamy podawać z ryżem jaśminowym, komosą ryżową albo opiekanymi ziemniakami.

zegar

30 minut

sztućce

dla 2 osób

Składniki

  • 500g łososia
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki kolendry
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1½ łyżki brązowego cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Umyj filet z łososia pod bieżącą wodą i osusz go ręcznikiem papierowym. Podziel filet na tyle kilka porcji wg uznania. Zalecamy ściągnięcie skóry jeszcze przed dodaniem marynaty.
  • Przygotuj marynatę. W tym celu w osobnej miseczce połącz oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, brązowy cukier, szczyptę pieprzu i soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Dokładnie rozprowadź marynatę na wszystkich kawałkach łososia. Możesz użyć w tym celu silikonowego pędzelka kuchennego.
  • Ułóż łososia w formie do pieczenia. Pokrój 1 pomarańczę w plastry i rozłóż je na wierzchu filetów.
  • Wstaw rybę do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piecz ok. 20 minut.
  • W czasie pieczenia przygotuj salsę cytrusową. Pokrój w drobną kostkę 1 pomarańczę, grejpfruta i szalotkę. Połącz je w miseczce ze świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny i kolendrą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
  • Wyjmij filety z piekarnika, przełóż na talerze i polej salsą.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz