Nasz dorsz pozyskiwany jest z czystych, zimnych wód północnego Atlantyku. Filety mają srebrzystą podskórną warstwę, która odróżnia je od dorsza pacyficznego. Jego mięso jest chude, ma łagodny, czysty smak i duże płaty. Surowy dorsz atlantycki jest półprzezroczysty, o odcieniu od białawego do różowawego; po obróbce termicznej staje się śnieżnobiały, a jego konsystencja jędrna i jednocześnie krucha.
Dziki dorsz charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Jest niskokaloryczny, cechuje się wysoką zawartością białka i niską tłuszczu. Dorsz atlantycki zawiera znaczne ilości witamin B6 i B12, A, C oraz E; jak również fosforu, selenu i potasu. Uznawany jest za rybę bezpieczną dla kobiet w ciąży.
Dorsz atlantycki ma chude mięso i dlatego szybko się go przyrządza. Najlepiej jest go smażyć, piec lub gotować na parze. Neutralny smak doskonale komponuje się z ziołami, takimi jak estragon, koperek i kolendra.
Marzena –
Ten dorsz od Was jest zdecydowanie lepszy, niż ten „zwykły” sklepowy! Jest wyraźnie soczystszy. I, w przeciwieństwie do dorsza sklepowego, przywozi go pod drzwi kurier. A ja po pracy nie muszę jeszcze nabijać kilometrów na zakupach! 😉😀
Anzelm Protasiewicz –
Doskonała rybka. Wszystkim smakowała, czekamy z niecierpliwością na następną okazję, aby kupić coś w Sekretach Oceanu!
Iwona Laskowska –
Super ryba, super sklep! Będę tu nie raz wracała!
Lidia Perske –
Filet od Was był wyjątkowo chudy ale mimo to bardzo sycący. Widać, że z dzikiej ryby – samo białko, zero tłuszczu! 😋😍
Kaska_Kasia –
Dorsza lubią wszyscy – smaczny, lekkostrawny, łatwy w przygotowaniu. Czy muszę więc uzasadniać swoją ocenę dla tych filecików? 😉 W Sekretach Oceanu oprócz jakości ryby na pochwałę zasługuje jednak także szybkość dostawy i jakość obsługi.