Halibut (2 steki, 250g)

Opinie: 3

29,00  waga ~ 250g

  • Poławiany z północnych rejonów Atlantyku w pobliżu Islandii i Norwegii
  • Dziko żyjące szlachetne okazy łowione na sznury haczykowe
  • Łagodne mięso o wysokiej zawartości białka i cennych mikroelementów
  • Może być przygotowywany na wiele sposobów, świetnie nadaje się do szaszłyków

19 w magazynie

Waga (kg) 0.28
Cena całkowita 29,00 

Wybierz ilość:

Dzikie halibuty poławiane są w ograniczonych ilościach z północnego Atlantyku – nasze wyjątkowe okazy pochodzą z subarktycznych akwenów Islandii i Norwegii. Mięso halibuta jest bardzo łagodne, wilgotne i lekko słodkawe w smaku; dobrze zachowuje swoją konsystencję po obróbce termicznej, przy czym wysycha po rozgotowaniu. Surowe mięso powinno być prawie przezroczyste, a po ugotowaniu śnieżnobiałe, kruche i miękkie, ale nadal jędrne.

W porównaniu do gatunków hodowlanych, dziki halibut ma znacznie bogatszy smak i nie jest zanieczyszczony pestycydami. Cechuje się również niższą kalorycznością i wyższą zawartością białka – dzięki czemu jest doskonałą składową zbilansowanej diety. Mięso halibuta zawiera także znaczne ilości selenu (antyoksydantu, który działa przeciwzapalnie i wspomaga funkcjonowanie tarczycy) oraz innych mikroelementów i witamin o dobroczynnym wpływie na nasz organizm: fosforu, magnezu, witamin B3, B6 i B12.

Halibuta można przyrządzać na wiele sposobów i pasuje on do różnorakich sosów; idealnie nadaje się do szaszłyków. Jednym z ciekawszych przepisów jest pieczenie halibuta z kwaśną śmietaną –  najpierw należy przyprawić go solą, pieprzem i estragonem, następnie skropić masłem i posypać posiekaną szalotką, później przykryć kwaśną śmietaną i piec w temperaturze 190 st. C, na koniec  udekorować pietruszką lub szczypiorkiem.

Kategoria:

3 opinie dla Halibut (2 steki, 250g)

  1. Avatar for Sekrety Oceanu

    Luiza Anna Glowik

    Zrobiłam dzisiaj duże zamówienie – miecznik, łosoś, halibut, zestaw owoców morza na Wigilię w pracy. Wszystko bardzo dobre, pyszniutkie i świeżutkie, wszysvy w pracy chwalili, ale halibut zasłużył na szczególną wzmiankę. Pierwszy raz smażyłam halibuta, który nie rozpadł mi się na patelni!! A jednocześnie był świeży i soczysty! Polecam serdecznie, ja na pewno po tego halibuta wrócę!

  2. Avatar for Sekrety Oceanu

    Maria Popke – Borejszyk

    Zamówiłam u Was dzisiaj ryby na Wigilię. Wybrałam halibuta, bo dzieci lubią tylko białe ryby – tych tłustych nie chcą nawet ruszyć. Przed chwilą odebrałam zamówienie – steki wyglądają przepięknie! A w Waszym profesjonalnym opakowaniu na pewno dotrwają świeże do jutra! WESOŁYCH ŚWIĄT, Drogi Zespole Sekretów Oceanu!!! ????????????????????????????!!!

  3. Avatar for Sekrety Oceanu

    Marianna Tymofiejewicz

    Serdecznie polecam Waszego halibuta wszystkim odwiedzającym tę stronę! Ja zamawiałam go już kilka razy, więc zaświadczam, że wysoka jakość i szybka dostawa to w przypadku Sekretów Oceanu constans, a nie łut szczęścia!

Dodaj opinię