Prawdziwa sola Dover cieszy się niesłabnącym uznaniem w kulinarnych kręgach. Filety są cienkie i jednocześnie zwarte, zarówno surowe jak i poddane obróbce termicznej mają biały kolor. Smak soli Dover jest ujmująco łagodny i lekko słodkawy.
Mięso soli cechuje się niską zawartością tłuszczu i kalorycznością – 100g to ok. 70kcal. Ryba ta uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych oraz witamin A, D i E.
Cienkie filety soli są podatne na przegotowanie. Dlatego lepiej nadaje się ona do przygotowywania w koszulce albo gotowania na parze lub w sosie, niż do pieczenia sauté. W tym ostatnim przypadku można wsunąć plasterek surowego ziemniaka pod cienką część ogona, aby uzyskać równomierny stopień upieczenia. Mimo delikatnego smaku sola Dover jest w stanie wytrzymać ciężkie sosy.
Wioletta B. –
Pyszna, delikatna ryba! Przyjechała do mnie błyskawicznie, dobrze zapakowana i świeżutka 🙂
Ryszard Dobrowolski –
Rybka 5/5! Polecam wszystkim! Ja na pewno jeszcze nieraz wrócę i po solę, i po inne rzeczy też 🙂
A.B. –
Polecam Waszą solę! Była pyszna, filet dobrze się smażył, a dostawa była szybka i punktualna! Opakowanie solidne 🙂
Jerzy Karowski –
Doskonała, pyszna rybka w dobrej cenie! Serdecznie polecam wszystkim!
Kornelia Pitynska –
W Sekretach Oceanu zamówiłam dzisiaj pierwszą solę w życiu. I na pewno nie ostatnią! Rybka godna najwyższych pochwał, tak samo niezwykle profesjonalna obsługa klienta, szybki dowóz i wysokiej jakości opakowanie! Polecam wszystkim!
Basia Kasia –
Sola od Sekretów Oceanu to był po prostu dobry wybór! Delikatna, bardzo smaczna, lekkostrawna rybka, bardzo dobrze smakuje i jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczyło trochę poddusić ją na parze, dodać ziemniaczki i sałatkę… I obiad gotowy!
Kiki –
Super sola! Biała, elastyczna, zwarta i soczysta. Filet bez ości. Doskonała na obiad!
Jan Kowalski –
Daję 5/5! Rybka wyjątkowo smaczna.