Dorada pieczona po śródziemnomorsku
Dorada to prawdziwie królewska ryba. Była ona ulubionym morskim przysmakiem starożytnych Rzymian. Świadczą o tym zachowane do dziś rzymskie książki kucharskie, pełne przepisów na dania ze sparusa. Dorada była także niezwykle ceniona w kulturze starożytnej Grecji, gdzie uważano ją za rybę poświęconą Afrodycie.
Przysmak rzymskich cezarów i atrybut bogini miłości oraz prawdziwy skarbiec bezcennych składników odżywczych na talerzu – taki kulinarny klejnot zasługuje na wykwintną oprawę. Dorada po śródziemnomorsku to danie niezwykle aromatyczne, odżywcze i o bogatym bukiecie smakowym. Możesz więc podawać ją bez żadnych dodatków, zwłaszcza jeśli ma być ona elementem większego, kilkudaniowego posiłku. Inną możliwością jest połączenie dorady z pieczonymi ziemniaczkami i kilkoma łódeczkami cytryny w charakterze dekoracji.
40 minut
dla 2 osób
Składniki
- 2 dorady
- 2 duże cytryny
- 10 obranych ząbków czosnku
- 4 świeże gałązki rozmarynu
- 2 łyżki stołowe suszonego oregano
- 2 łyżeczki do herbaty suszonego majeranku
- 4 łyżeczki do herbaty suszonego tymianku
- 4 łyżeczki do herbaty drobno posiekanego korzenia pietruszki
- 2 łyżeczki do herbaty drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 4 łyżeczki do herbaty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki do herbaty zmielonych nasion kopru
- 4 łyżeczki do herbaty świeżych listków kopru
- 4 łyżki stołowe oliwy extra virgin
- 2 łyżeczki do herbaty soli morskiej w płatkach
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 220°C.
- W czasie rozgrzewania się piekarnika dokładnie umyj dorady. Następnie starannie osusz je papierowymi ręcznikami. Ułóż ryby na desce do krojenia i przygotuj mieszankę przypraw. W tym celu po prostu wymieszaj w dużej misce oregano, majeranek, tymianek, drobno posiekane korzeń pietruszki i czerwoną cebulę, świeże listki kopru, świeżo zmielony czarny pieprz i ziarna kopru.
- Weź ¼ przygotowanej mieszanki i posyp nią równomiernie wnętrze otwartej jamy brzusznej jednej z dorad. Następnie nadziej rybę dwiema gałązkami świeżego rozmarynu, pięcioma ząbkami czosnku i dwiema łódeczkami wyciętymi z cytryny. Ściśnij brzegi nacięcia w brzuchu ryby i połącz je wykałaczkami, by zapobiec wypadnięciu nadzienia w trakcie dalszych przygotowań. Powtórz cały proces z drugą rybą.
- Natrzyj obie dorady oliwą z oliwek (po ok. 2 łyżki stołowe na rybę). Następnie posyp je z obu stron pozostałą połową przygotowanej przed chwilą mieszanki przypraw, dzieląc ją po równo pomiędzy obie ryby.
- Wyłóż tacę do pieczenia papierem do pieczenia. Ostrożnie ułóż na niej przygotowane ryby. Na obu bokach każdej z nich wykonaj trzy głębokie, ukośne nacięcia. Włóż w nie półplasterki cytryny (po jednym na każde nacięcie). Ułóż po dwa półplasterki na ogonach każdej z dorad, aby uchronić je przed przypaleniem. Posyp ryby płatkami soli morskiej (ok. 1 łyżeczka do herbaty na 1 doradę). Wstaw tacę z rybami do piekarnika - powinien być już dobrze nagrzany.
- Dorady powinny piec się przez 25 minut. Kiedy będą już gotowe, wyjmij je z pieca i przełóż na podgrzany wcześniej półmisek. Podawaj, póki gorące.
Brak komentarzy.