Okoń morski zapiekany z warzywami po włosku

Spróbowanie przynajmniej raz w życiu okonia morskiego to obowiązek każdego prawdziwego miłośnika ryb i owoców morza. Białe i soczyste mięso tej ryby charakteryzuje się delikatnym smakiem, w którym nuty słodyczy pięknie komponują się z wyraziście mięsnym tłem.

Tę pyszną rybę można przygotować na wiele sposobów. Najlepiej jej smak można jednak wydobyć przez gotowanie na parze, grillowanie lub pieczenie. Zwłaszcza w towarzystwie soczystych warzyw, które wspaniale podkreślą naturalną esencjonalność mięsa labraksa.

Okoń morski zapiekany we włoskiej mieszance warzyw to pomysł na idealną rybną ucztę. Pieczenie ryby w całości, na łożu z soczystych warzyw, pozwoli w pełni zachować jej niezwykłe walory smakowe i odżywcze – oraz wzbogacić doznania smakowe dodatkiem najwyższej jakości oliwek i orzeszków pinii.

Polecamy podawać danie z ziemniakami lub dobrej jakości pieczywem.

zegar

30 minut

sztućce

dla 2 osób

Składniki

  • 2 okonie morskie - po ok. 400g każdy
  • 300g marynowanych czerwonych papryczek w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 15 dużych oliwek Kalamata
  • 25g prażonych orzeszków pinii
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • Oliwa z oliwek - odrobina do natłuszczenia blachy
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 200°C. Odsącz z zalewy papryczki i pokrój je na plasterki. Odkrój 3 grube plasterki cytryny. Podziel czerwoną cebulę i resztę cytryny na bardzo cienkie łódeczki.
  • Umyj okonie morskie pod bieżącą wodą i dokładnie je osusz. Natłuść oliwą z oliwek tacę do pieczenia i ułóż na niej pokrajane papryczki i cebulę.
  • Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstaw do niego na 5 minut tacę z papryczkami i cebulą.
  • Dodaj do papryczek i cebuli czosnek oraz 3 plastry cytryny (pamiętaj o równym rozłożeniu ich na tacy). Przypraw okonie morskie solą i czarnym pieprzem do smaku, wysmaruj je odrobiną oliwy z oliwek i ułóż na wierzchu łoża z warzyw. Wstaw tacę do pieczenia z powrotem do piekarnika na 15 minut (temperatura 200°C).
  • Po upływie 15 minut ponownie otwórz piekarnik. Posyp ryby po wierzchu oliwkami i orzeszkami pinii, pamiętając o równomiernym ich rozłożeniu. Wstaw całość jeszcze na 5 minut do piekarnika (temperatura 200°C).
  • Po tym czasie ryba powinna być już dobrze wypieczona a wszystkie pozostałe składniki powinny połączyć się z nią w jedną całość. Posiłek powinien być już gotowy do serwowania. Wystarczy jeszcze tylko udekorować go łódeczkami cytryny i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz