Pieczone steki z miecznika w pomidorach i cebuli

Ta szlachetna ryba jest nie tylko pyszna i zdrowa – odpowiednio potraktowana może stać się bazą szybkich, choć nic nie tracących przy tym na smaku i wartościach odżywczych posiłków.

Pieczone steki z miecznika w pomidorach i cebuli są przykładem właśnie takiej potrawy. Choć pieczenie stereotypowo wydaje się jedną z najbardziej praco- i czasochłonnych metod przygotowywania posiłku, to pyszny miecznik według naszego dzisiejszego przepisu będzie gotowy już po 20 minutach.

Polecamy podawać go z dobrej jakości białym lub ciemnym pieczywem.

Smacznego!

zegar

20 minut

sztućce

dla 4 osób

Składniki

  • 4 steki z miecznika, po ok. 250g każdy
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 800g pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki stołowe drobno posiekanej bazylii
  • Świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  • Umyj steki z miecznika pod bieżącą wodą i osusz je papierowymi ręcznikami. Nastaw piekarnik na 200°C.
  • W czasie, gdy piekarnik będzie się rozgrzewał, natłuść dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu ułóż steki z miecznika i posyp po wierzchu solą i pieprzem. Smaż rybę, aż lekko się przyrumieni (2-3 min), następnie obróć na drugą stronę. Przypraw steki solą i pieprzem także z drugiej strony i smaż przez kolejne 2-3 min.
  • Zdejmij patelnię z ognia i wstaw do piekarnika, który powinien być już odpowiednio rozgrzany. Piecz miecznika przez ok. 10 minut, aż steki będą miękkie i kruche w całej objętości. Dokładny czas pieczenia steków zależy od wielu czynników - głównie ich grubości i stylu pracy Twojego piekarnika. Kontroluj proces pieczenia, zaglądając do środka piekarnika przez szybkę i sprawdzając przed wyjęciem ryby stopień wypieczenia za pomocą widelca. Powinien on gładko i bez kłopotu wchodzić w mięso ryby.
  • Czas pieczenia miecznika wykorzystaj na przygotowanie sałatki pomidorowo-cebulowej, będącej integralną częścią tego dania. Na desce do krojenia drobno posiekaj bazylię i czerwoną cebulę i rozpołów pomidorki koktajlowe. Włóż wszystkie te składniki do dużej misy. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny i 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku i całość dobrze wymieszaj.
  • Wyjmij upieczone steki z piekarnika i przełóż je na naczynie, na którym będą podawane. Nałóż łyżką sałatkę na wierzch steków.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz