Przegrzebki po wenecku
Małże św. Jakuba powszechnie zaliczane są do najszlachetniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Stosunkowo trudno dostępne w Polsce, małże św. Jakuba otacza wiele kulinarnych mitów. Jednym z nich jest to, że trudno je przyrządzić. Tymczasem przegrzebki paradoksalnie należą do najprostszych w przygotowaniu owoców morza – w przeciwieństwie do np. ośmiornic, bardzo łatwo poddają się obróbce cieplnej i dlatego niezwykle szybko można z nich wyczarować pyszne potrawy.
Przegrzebki po wenecku to idealny pomysł na przystawkę. Są wykwintne a jednocześnie szybkie i łatwe do przyrządzenia. Przegrzebki po wenecku to esencja kuchni włoskiej: elegancka prostota i najwyższej jakości składniki, idealnie skomponowane w przepyszną i niezwykle atrakcyjną dla oka całość.
Przyrządzone małże św. Jakuba podawaj same lub z grzankami ze świeżego pieczywa.
8 minut
dla 2 osób
Składniki
- 500g przegrzebków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Sól kuchenna - do smaku
- Pieprz (dowolnego rodzaju) - do smaku
Przygotowanie
- Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz przegrzebki.
- Obierz i drobno posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek a następnie wyłóż na nią przegrzebki, czosnek i natkę pietruszki. Smaż je na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym delikatnie i szybko przewróć na drugą stronę. Mieszając składniki na patelni, smaż jeszcze przez ok. 1,5 minuty.
- Wyłóż małże na naczynie, w którym będą podawane. Polej je sosem powstałym w trakcie smażenia.
- Następnie skrop przegrzebki sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy.