Przegrzebki po wenecku

Małże św. Jakuba powszechnie zaliczane są do najszlachetniejszych i najsmaczniejszych owoców morza. Stosunkowo trudno dostępne w Polsce, małże św. Jakuba otacza wiele kulinarnych mitów. Jednym z nich jest to, że trudno je przyrządzić. Tymczasem przegrzebki paradoksalnie należą do najprostszych w przygotowaniu owoców morza – w przeciwieństwie do np. ośmiornic, bardzo łatwo poddają się obróbce cieplnej i dlatego niezwykle szybko można z nich wyczarować pyszne potrawy.

Przegrzebki po wenecku to idealny pomysł na przystawkę. Są wykwintne a jednocześnie szybkie i łatwe do przyrządzenia. Przegrzebki po wenecku to esencja kuchni włoskiej: elegancka prostota i najwyższej jakości składniki, idealnie skomponowane w przepyszną i niezwykle atrakcyjną dla oka całość.

Przyrządzone małże św. Jakuba podawaj same lub z grzankami ze świeżego pieczywa.

zegar

8 minut

sztućce

dla 2 osób

Składniki

  • 500g przegrzebków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól kuchenna - do smaku
  • Pieprz (dowolnego rodzaju) - do smaku

Przygotowanie

  • Umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz przegrzebki.
  • Obierz i drobno posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek a następnie wyłóż na nią przegrzebki, czosnek i natkę pietruszki. Smaż je na średnim ogniu przez 1 minutę, po czym delikatnie i szybko przewróć na drugą stronę. Mieszając składniki na patelni, smaż jeszcze przez ok. 1,5 minuty.
  • Wyłóż małże na naczynie, w którym będą podawane. Polej je sosem powstałym w trakcie smażenia.
  • Następnie skrop przegrzebki sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz