Sole meunière
Sole meunière to klasyczne danie rybne z Francji. Klasyczne nie tylko ze względu na popularność, długą historię i ogromne znaczenie dla kuchni francuskiej, ale także ze względu na szlachetną prostotę i harmonię smakową tego dania. Łączy ono w efektowny bukiet smakowy świeżość ryby, łagodność masła, orzeźwiającą kwaskowatość cytryny i pobudzającą ostrość natki pietruszki.
Danie składa się z dużego fileta z soli (niektórzy przygotowują też w ten sposób całą rybę), obtoczonego w mące, smażonego na maśle i serwowanego z powstałym w trakcie smażenia sosem ze zrumienionego masła zagęszczonego mąką z panierki (sos meunière), pietruszką i cytryną. Ryba to centralny i najważniejszy element tej potrawy – dlatego podstawą dobrego sole meunière jest możliwie najświeższy i najwyższej jakości filet z soli.
Danie polecamy serwować z ziemniakami z wody albo z dobrej jakości białym pieczywem.
15 minut
dla 4 osób
Składniki
- 4 filety z soli po ok. 200g każdy
- ½ szklanki mleka
- 6 łyżek stołowych mąki dowolnego typu
- 80g masła
- Sok z 1 cytryny
- 4-8 łódeczek z cytryny do serwowania
- 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki
- Sól kuchenna jodowana - do smaku
- Czarny pieprz świeżo zmielony - do smaku
Przygotowanie
- Umyj filety pod bieżącą wodą oraz starannie osusz papierowym ręcznikiem. Suche kawałki ryby natrzyj solą i czarnym pieprzem.
- Wlej mleko do dużej, płaskiej misy a mąkę wysyp na spory płaski talerz. Oba naczynia ustaw obok siebie. Każdy z filetów kolejno zanurz w mleku, a następnie obtocz w mące.
- Na średnim ogniu na patelni rozpuść około 40g masła. Gdy zacznie się pienić, sklaruj je (tj. usuń pojawiającą się na jego wierzchu pianę).
- Na już sklarowanym maśle usmaż do zrumienienia filety z soli (po ok. 1-2 minuty z każdej strony). Usmażone filety odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i ułóż na talerzach do serwowania.
- Zmniejsz ogień pod patelnią. Dodaj na nią pozostałą część masła. Doprowadź do wrzenia, wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Polej sosem filety. Udekoruj je drobno posiekaną natką pietruszki i łódeczkami z cytryny (po 1-2 łódeczki na filet).
Brak komentarzy.