Dzikie halibuty poławiane są w ograniczonych ilościach z północnego Atlantyku – nasze wyjątkowe okazy pochodzą z subarktycznych akwenów Islandii i Norwegii. Mięso halibuta jest bardzo łagodne, wilgotne i lekko słodkawe w smaku; dobrze zachowuje swoją konsystencję po obróbce termicznej, przy czym wysycha po rozgotowaniu. Surowe mięso powinno być prawie przezroczyste, a po ugotowaniu śnieżnobiałe, kruche i miękkie, ale nadal jędrne.
W porównaniu do gatunków hodowlanych, dziki halibut ma znacznie bogatszy smak i nie jest zanieczyszczony pestycydami. Cechuje się również niższą kalorycznością i wyższą zawartością białka – dzięki czemu jest doskonałą składową zbilansowanej diety. Mięso halibuta zawiera także znaczne ilości selenu (antyoksydantu, który działa przeciwzapalnie i wspomaga funkcjonowanie tarczycy) oraz innych mikroelementów i witamin o dobroczynnym wpływie na nasz organizm: fosforu, magnezu, witamin B3, B6 i B12.
Halibuta można przyrządzać na wiele sposobów i pasuje on do różnorakich sosów; idealnie nadaje się do szaszłyków. Jednym z ciekawszych przepisów jest pieczenie halibuta z kwaśną śmietaną – najpierw należy przyprawić go solą, pieprzem i estragonem, następnie skropić masłem i posypać posiekaną szalotką, później przykryć kwaśną śmietaną i piec w temperaturze 190 st. C, na koniec udekorować pietruszką lub szczypiorkiem.
Luiza Anna Glowik –
Zrobiłam dzisiaj duże zamówienie – miecznik, łosoś, halibut, zestaw owoców morza na Wigilię w pracy. Wszystko bardzo dobre, pyszniutkie i świeżutkie, wszysvy w pracy chwalili, ale halibut zasłużył na szczególną wzmiankę. Pierwszy raz smażyłam halibuta, który nie rozpadł mi się na patelni!! A jednocześnie był świeży i soczysty! Polecam serdecznie, ja na pewno po tego halibuta wrócę!
Maria Popke – Borejszyk –
Zamówiłam u Was dzisiaj ryby na Wigilię. Wybrałam halibuta, bo dzieci lubią tylko białe ryby – tych tłustych nie chcą nawet ruszyć. Przed chwilą odebrałam zamówienie – steki wyglądają przepięknie! A w Waszym profesjonalnym opakowaniu na pewno dotrwają świeże do jutra! WESOŁYCH ŚWIĄT, Drogi Zespole Sekretów Oceanu!!! ????????????????????????????!!!
Marianna Tymofiejewicz –
Serdecznie polecam Waszego halibuta wszystkim odwiedzającym tę stronę! Ja zamawiałam go już kilka razy, więc zaświadczam, że wysoka jakość i szybka dostawa to w przypadku Sekretów Oceanu constans, a nie łut szczęścia!
Tadeusz Strata –
Halibut jest super rybą. Dwa steki od Was wystarczy upiec w piekarniku i dodać warzywa – i już jest pyszny i niebanalny obiad dla mnie i dla mojej drugiej połówki!
LoLO –
Doskonałe steki i to z dostawą do domu, będę korzystał częściej w przyszłości!
Mariolka Kiepska –
Halibut to danie idealne na rodzinny obiad w każdej postaci – czy to pieczony, czy smażony, czy gotowany, z dużą ilością dodatków i sauté. Zdrowy, smaczny, do tego łatwy w przygotowaniu. Dla mnie to jedna z najsmaczniejszych ryb, jakie można dostać obecnie na rynku. A Sekrety Oceanu to jedno z najlepszych miejsc, aby halibuta kupować, bo nie wiem, czy gdzieś znajdziecie lepszego!
Pyza –
Obsługa na poziomie VIP, ryba na poziomie VIP, buziaki VIP-owskie ode mnie dla całej firmy!
Barbara Żytkowska (zweryfikowany) –
Potwierdzam wszystkie zachwyty i dodaję swój! Zrobiłam wg przepisu – pieczony góra/dół w 220 stopniach ~ 15-17min, estragon, cytryna, sól, pieprz, odrobina śmietany 18%. Przepyszny, soczysty, delikatny, polecam!