Najlepsze okazy wyławiane są w okolicach pełni księżyca, kiedy noce są jasne i mieczniki intensywnie żerują. Ich mięso ma wysoką zawartość oleju i lekko słodkawy posmak. Szlachetne osobniki charakteryzują się jędrną, mięsistą konsystencją; są wilgotne i aromatyczne. Kolor surowego mięsa może być biały lub bladoróżowy, po obróbce termicznej zawsze staje się beżowy.
Mieczniki są świetnym źródłem m.in. selenu, witaminy D oraz kwasów omega-3. Składniki te wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko nowotworów. Korzystnie oddziałują również na funkcjonowanie mózgu.
Przyrządzając miecznika możemy wykorzystywać przepisy dla tuńczyka. Ryba ta jest łatwa w przygotowaniu, doskonale nadaje się do grillowania, smażenia albo pieczenia. Steki powinny mieć przynajmniej 3 cm grubości. Można je podlewać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny przed oraz w trakcie przyrządzania.
Rafal Starzynski –
Według mnie najsmaczniejsza ryba, jaką do tej pory jadłem! Bardzo polecam 🙂
Luiza Anna Glowik –
Pierwszy raz w życiu jadłam miecznika. Słyszałam, że to dobra ryba, ale nie przypuszczałam, że az tak! Chyba te Wasze mieczniki wszystkie poławiane przy pełni księżyca!! ????
Roman Gromadzki –
Brawo za doskonałego miecznika!! Dzisiaj zamówiłem sobie na obiad. Był pyszny, soczysty, wspaniale upiekł się w piekarniku! Mniam! ????
Olga Hanke –
Doskonała ryba, lepszej jeszcze chyba nie jadłam! Bedę wracać, polecę przyjaciołom!
Ola Cz. –
Jest weekend, jest promocja… A więc miecznika kupić trza! ???????? Zwłaszcza, że to moja ulubiona ryba. Piątek czas zacząć świętować!
Maciej Balnicki –
Miecznik to jedna z moich ulubionych ryb. A miecznik z Sekretów Oceanu to mój ulubiony miecznik!
Wojtek PP –
Ryba pyszna, wyrazista i głeboka w smaku. Steki przyjechały do mnie równie okazałe i świeże, co te na zdjęciu. Prezencja, smak, zapach – wszystko najwyższej jakości!
Emilia Kacka –
Miecznik to ryba kojarząca mi się wybitnie wakacyjnie. Poznałam go na wakacjach we Włoszech i od tej pory kojarzy mi się już z latem.
Stek z Sekretów Oceanu był jędrny i naprawdę pyszny. Na grillu sprawdził się idealnie, nic nie stracił na zwartości i formie. Dodatkowy plus za opakowanie – naprawdę trzyma świeżość ryby, ja przyrządziłam ją dopiero kilka godzin po kupieniu a nic a nic jej to nie zaszkodziło.
Daria88 –
Zamówiwszy miecznika od Sekretów Oceanu, otrzymałam stek idealny! Delikatny, białoróżowy, miał soczysty, mięsny smak, ości za to brak 😉. Polecam, bo o miecznika w ogóle nie jest w Polsce łatwo, a co dopiero o tak dobrego!