Zestaw, z którego można przygotować pyszny i pożywny obiad dla 4 osób: krewetki na przystawkę i łososia jako danie główne.
Krewetki grenlandzkie żyją w naturalnym środowisku w przeciwieństwie do wielu hodowlanych gatunków ciepłolubnych. Z powodu niskiej temperatury wody rozwijają się bardzo powoli, wyławiane okazy mają zazwyczaj 4-6 lat. W tym okresie ich mięso nabiera doskonałego smaku, aromatu i konsystencji – odróżniających je od szybko rosnących osobników z wód tropikalnych. Świeże, soczyste krewetki zimnolubne stanową nie tylko ucztę dla podniebienia, ale zawierają również szeroki wachlarz substancji odżywczych. Można je przyrządzać na wiele sposobów – grillować zamarynowane, smażyć z sosami albo gotować na parze; świetnie sprawdzą się także w sałatkach.
Łosoś wędrowny dziki poławiany jest w niewielkich ilościach z północnego Atlantyku – nasze wyselekcjonowane okazy pochodzą z subarktycznych akwenów Kanady, Islandii i Rosji. Dziko żyjący łosoś charakteryzuje się bogatszym, bardziej wyrazistym smakiem niż jego hodowlani krewni. Świeże mięso łososia ma wilgotny wygląd i intensywnie pomarańczowy kolor. Oprócz walorów smakowych, przewagą łososia dzikiego nad hodowlanym jest również niższa kaloryczność i wyższa zawartość białka – dzięki czemu jest bardziej wartościowym elementem zbilansowanej diety. Pieczony łosoś idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami albo ryżem, świetnie pasuje też do makaronów albo jako główny składnik burgerów.
Reviews
There are no reviews yet.