Our kingklip’s natural habitat is the Atlantic off the west and south coasts of Africa. Raw meat is creamy white and it cooks up white. Its flavour is mild and a bit sweet. Fillets have large flakes, their texture is firm, yet tender.
Kingklip is an ideal component of a healthy diet – it is low in calories (70 kcal in 100g) and fat. At the same time, kingklip is rich in protein, vitamins and minerals (i.a. vitamin B12 and phosphorus).
The fish is ideal for soups and stews thanks to its dense texture. For instance, kingklip is the main ingredient of spicy African and South American fish soups. But it holds up well to a number of cooking methods. Just bear in mind that due to the meat’s density, it takes longer to cook kingklip than other types of whitefish.
Luiza Anna Glowik –
Jestem wiernym klientem Sekretów Oceanu od samego początku działania sklepu. Cieszę się, że poszerzacie swoją ofertę! Miętus jest pyszny, zgodnie z Waszą sugestią ugotowałam na nim zupę. Pychota, wszystkim smakowało!
Andrzej Rymanowski –
Skusił mnie ten miętus, bo to ryba, którą nie tak łatwo znaleźć w polskich sklepach – przynajmniej ja tak często tej ryby nie widzę. Polecam każdemu – smaczny, łatwo się przyrządza, wystarczy przysmażyć na patelni, dorzucić frytki i obiad gotowy!
Iwona Laskowska –
Rybka bardzo dobra, każdy, kto lubi dorsza, polubi i ją – smak bardzo podobny, z tym, że miętus delikatniejszy i ma nuty słodyczy w sobie.
Pawel z Ochoty –
Białe, delikatne, rozpływają się w ustach – filety takie, jak miętus być powinien!
Kryska1999 –
Lubię miętusa i każdemu polecam tę rybkę, bo jest bardzo uniwersalna i łatwa w przygotowaniu. Są dobre przepisy na miętusa gotowanego, duszonego, pieczonego i smażonego. Jeśli nie miałeś/miałaś jeszcze okazji zjeść miętusa, to zamów te filety z Sekretów Oceanu! Dla mnie najlepsze, a kupowałam tę rybę w wielu miejscach.