Turbot is a wonderful flatfish sourced from the Norwegian Sea. Fillets are rather thin, they are gleaming and retain their bright-white colour after cooking. Meat is juicy and firm, has large flakes. Its flavour is distinct and mild.
Turbot is low in calories – has less than 100 kcal in 100g. It is rich in vitamins B3 and B12, as well as in selenium, magnesium, and phosphorus. Thanks to its nutritional value, turbot consumption facilitates proper functioning of immune and metabolic systems, and strengthens bones and teeth.
The fish is well suitable for steaming, poaching, and pan-frying. When grilling, one needs to be careful as the meat can dry out easily. Turbot does not require a lot of seasoning – salt, pepper, and sprinkling with lemon juice would be sufficient. It can be served i.a. with light sauces and vegetables.
Szef Kuchni –
Turbot i owoce morza super. Zamówiłem dzisiaj dla siebie, ale poważnie zastanowię się, czy nie zaopatrywać tu swojej restauracji. Jeśli przy dostawie hurtowej jesteście w stanie zapewnić taką jakość ryb i owoców morza, jak przy dostawie detalicznej, to moja restauracja może zostać Waszym klientem już od dziś!
Aniela Brzeska –
Zamówiony filet przyszedł do mnie na czas. Zapakowany bardzo dobrze – bez lodu a świeżość trzyma! Turbot po usmażeniu bardzo soczysty, mięso zwarte i sprężyste. Jakość obsługi bez zarzutu. Z czystym sumieniem polecam i tę rybę, i zakupy w tym sklepie!
Pawel –
Macie dzikie turboty – to ogromny plus. Smak tych hodowlanych jest zupełnie inny. Co natura, to natura, a naturę można znaleźć u Was!
Barbara Żytkowska (verified owner) –
Turbot tani nie jest, ale zdecydowanie jest wart swojej ceny. Posoloną, popieprzoną rybkę obtoczyłam w mące krupczatce, usmazylam, podałam z cytryną. Rewelacja! Jak dla mnie tak właśnie powinna smakować ryba – delikatnie i morsko. Najlepsza ryba jaką jadłam w życiu. Polecam wszystkim spróbować.