Fresh squid should be moist, glistening, and ivory coloured. Pink, yellow or purple meat indicates its deterioration. The body is covered with a thin skin that could be removed before cooking. Cooked squid is opaque white, slightly sweet, very firm yet tender.
Squid is a great source of many minerals and vitamins: iron – essential for producing red blood cells; calcium – that helps build strong bones and teeth; zinc and selenium – supporting the proper functioning of the immune system; vitamin B3 – facilitating metabolism; vitamin B12 – beneficial for the nervous system.
The secret to tender squid is to cook it either quickly or for around half an hour. Tubes can be stuffed and baked in various sauces, rings can be battered and fried. Squid should not be overcooked (a few minutes is usually enough), or it will turn tough. If one does overcook, they should keep cooking for 20 minutes more, and it will become tender again. Baked squid should be cooked this long anyway.
Janusz Piechotek –
Namówiłem żonę, żebyśmy spróbowali w czasie tegorocznej Wigilii pierwszy raz w życiu kalmarów. Ma być 12 potraw, to obok pierogów i barszczu znajdzie się też miejsce na nadziewane czymś pysznym “tubki”, co nie? ????
Wasze kalmary okazały się strzałem w dziesiątkę: słodkie i rozpływające się w ustach! ???? Ja, żona i wszyscy nasi goście byli po prostu wniebowzięci! Chyba przysporzyłem Wam wielu potencjalnych klientów… Dostanę jakiś rabat? ????
Zeezi P. –
Polecam serdecznie wszystkim kalmary od Sekretów Oceanu! Słodziutkie jak miód, sprężyste jak ciągutek! Niebo w gębie!
Paulo Z. –
Polecam wszystkim Wasze kalmary! W Polsce wciąż stanowią rzadkośc, ja przynajmniej rzadko widzę je w rybnym. A u Was są – pyszne i swieże! Mniam! ????????
Asia Scholze –
Callamari, callamari, tutti frutti di mari! 😉😁😅😅
Bozena Cipiok –
Wasze kalmary są bardzo dobre do paelli i panierowane z dipem jogurtowo-czosnkowym też.
Pawel z Ochoty –
Od studiów, w czasie których stołowałem się często “u chińczyka” jestem miłośnikiem kuchni azjatyckiej wszelkiego rodzaju. Cieszę się, że mogę u Was kupić kalmary, aby samodzielnie móc sobie przygotowywać różne dania z woka z nimi w roli głównej. Nie tak łatwo trafić na kałamarnice w rybnym czy supermarkecie – zwłaszcza towar tak dobrej jakości, co u Was!
Marcela Sypska –
Dobre kalmary macie. Piękne tuby. Bardzo dobre do nadziewania, bo nie rozpadają się w garnku czy na patelni i nie wylatuje z nich nadzienie przez dziury. W innych potrawach też mi się zawsze sprawdziły.